Oběžník OO ČSV Zlín č. 01/2019

Vážení včelaři,

zasíláme Vám oběžník s informacemi od ČSV - OO Zlín, předejte je členům ve vašich ZO.
Oběžník ČSV č. 01/2019
Vážení přátelé,
ČSV, z.s. vydal oběžník č. 1/2019, který naleznete na adrese: http://www.vcelarstvi.cz/dokumenty-cms/obeznik-1-2019-dne-30-8-2019-1-.pdf

Prosíme, seznamte s ním členy ve svých Základních organizacích.
Hlášení počtu včelstev - možnost elektronického podání hlášení
Hlášení vyplňujte se stavem včelstev a stanovišť k 1.9.2019 !!!

Hlášení je možné vyplnit a odeslat i prostřednictvím WEB formuláře na adrese:
https://eagri.cz/ssl/nosso-app/IzrPublicWeb/HlaseniVcely/HlaseniVcely

V případě jakékoli nejasnosti se obraťte, prosíme, na zodpovědnou pracovnici ČMSCH Evu Zelenkovou (tel.: 257 896 210) nebo pište na e-mailovou adresu uevcely@cmsch.cz .

Českomoravská společnost chovatelů, a. s.
pracoviště ústřední evidence včel


Pokud budete posílat hlášení v papírové podobě (sběr hlášení od včelařů a hromadné podání přes ZO), zašlete jej nejpozději do 15.9.2019 na ČMSCh.

Podává se pouze jedno hlášení, buď elektronicky přes internet, nebo v papírové formě poštou.


Nákazová situace v okrese Zlín - informace SVS
NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY - Slavičín
Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Zlínský kraj, jako správní orgán místně a věcně příslušný podle ustanovení § 47 odst. 4 a 7 a podle § 49 odst. 1 písm. c) zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „veterinární zákon“), a v souladu s ustanovením § 11 vyhl. č. 18/2018 Sb., o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev a o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz včel a o změně některých souvisejících vyhlášek, s ustanovením § 15 odst. 1 písm. a), b), e) a § 54 odst. 1 písm. a), b), d) a § 54 odst. 2 písm. a) veterinárního zákona nařizuje tato mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy – moru včelího plodu ve Zlínském kraji
Čl. 1
Vymezení ohniska

Ohniskem nebezpečné nákazy moru včelího plodu, bylo vymezeno stanoviště včelstev ve Zlínském kraji:
Rozhodnutím Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Zlínský kraj č. j. SVS/2019/085145-Z ze dne 12. 7. 2019 v katastru obce Slavičín, okres Zlín.

Čl. 2
Vymezení ochranného pásma Ochranným pásmem, vymezeným v okruhu 3 km kolem ohniska nákazy v obci Slavičín, okres Zlín, s přihlédnutím k epizootologickým, zeměpisným, biologickým a ekologickým podmínkám, se tímto předpisem vymezují katastrální území těchto obcí v okrese Zlín: Haluzice, Lipová u Slavičína, Nevšová, Divnice, Slavičín a Vlachovice

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY - okres Zlín
Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Zlínský kraj, jako správní orgán místně a věcně příslušný podle ustanovení § 47 odst. 4 a 7 a podle § 49 odst. 1 písm. c) zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „veterinární zákon“), a v souladu s ustanovením § 11 vyhl. č. 18/2018 Sb., o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev a o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz včel a o změně některých souvisejících vyhlášek, s ustanovením § 15 odst. 1 písm. a), b), e) a § 54 odst. 1 písm. a), b), d) a § 54 odst. 2 písm. a) veterinárního zákona nařizuje tato mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy – moru včelího plodu ve Zlínském kraji
Čl. 1 Vymezení ohnisek
Ohnisky nebezpečné nákazy moru včelího plodu, byla vymezena stanoviště včelstev ve Zlínském kraji: Rozhodnutím Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Zlínský kraj č. j. SVS/2019/055809-Z ze dne 3. 5. 2019 v katastru obce Kladná Žilín, okres Zlín, Rozhodnutím Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Zlínský kraj č. j. SVS/2019/055987-Z ze dne 3. 5. 2019 v katastru obce Žítková, okres Uherské Hradiště, Rozhodnutím Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Zlínský kraj č. j. SVS/2019/057460-Z ze dne 7. 5. 2019 v katastru obce Trnava, okres Zlín, Rozhodnutím Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Zlínský kraj č. j. SVS/2019/057482-Z ze dne 7. 5. 2019 v katastru obce Trnava, okres Zlín, Rozhodnutím Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Zlínský kraj č. j. SVS/2019/057879-Z ze dne 9. 5. 2019 v katastru obce Lípa, okres Zlín, Rozhodnutím Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Zlínský kraj č. j. SVS/2019/058424-Z ze dne 10. 5. 2019 v katastru obce Dešná, okres Zlín.
Čl. 2 Vymezení ochranných pásem
(1) Ochranným pásmem, vymezeným v okruhu 3 km kolem ohniska nákazy v obci Kladná Žilín, okres Zlín, s přihlédnutím k epizootologickým, zeměpisným, biologickým a ekologickým podmínkám, se tímto předpisem vymezují katastrální území těchto obcí: na okrese Zlín Kladná Žilín, Luhačovice, Petrůvka u Slavičína, Pozlovice, Rudimov, na okrese Uherské Hradiště Přečkovice.
(2) Ochranným pásmem, vymezeným v okruhu 3 km kolem ohniska nákazy v obci Žítková, okres Uherské Hradiště, s přihlédnutím k epizootologickým, zeměpisným, biologickým a ekologickým podmínkám, se tímto předpisem vymezují katastrální území těchto obcí: na okrese Uherské Hradiště Bzová u Uherského Brodu, Komňa, Krhov u Bojkovic, Pitín, Starý Hrozenkov, Vápenice u Starého Hrozenkova, Žítková.
(3) Ochranným pásmem, vymezeným v okruhu 3 km kolem ohnisek nákazy v obci Trnava, okres Zlín, s přihlédnutím k epizootologickým, zeměpisným, biologickým a ekologickým podmínkám, se tímto předpisem vymezují katastrální území těchto obcí: na okrese Zlín Podkopná Lhota, Trnava u Zlína, Všemina.
(4) Ochranným pásmem, vymezeným v okruhu 3 km kolem ohniska nákazy v obci Lípa, okres Zlín, s přihlédnutím k epizootologickým, zeměpisným, biologickým a ekologickým podmínkám, se tímto předpisem vymezují katastrální území těchto obcí: na okrese Zlín Horní Lhota u Luhačovic, Lípa nad Dřevnicí, Provodov na Moravě, Zádveřice, Želechovice nad Dřevnicí.
(5) Ochranným pásmem, vymezeným v okruhu 3 km kolem ohniska nákazy v obci Dešná, okres Zlín, s přihlédnutím k epizootologickým, zeměpisným, biologickým a ekologickým podmínkám, se tímto předpisem vymezují katastrální území těchto obcí: na okrese Zlín Dešná u Zlína, Chrastěšov, Jasenná na Moravě, Lutonina, Neubuz, Raková, Slušovice, Trnava u Zlína, Vizovice, Všemina

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY - Trnava
Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Zlínský kraj, jako správní orgán místně a věcně příslušný podle ustanovení § 47 odst. 4 a 7 a podle § 49 odst. 1 písm. c) zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „veterinární zákon“), a v souladu s ustanovením § 11 vyhl. č. 18/2018 Sb., o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev a o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz včel a o změně některých souvisejících vyhlášek, s ustanovením § 15 odst. 1 písm. a), b), e) a § 54 odst. 1 písm. a), b), d) a § 54 odst. 2 písm. a) veterinárního zákona nařizuje tato mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy – moru včelího plodu ve Zlínském kraji:
Čl. 1 Vymezení ohnisek
Ohnisky nebezpečné nákazy moru včelího plodu, byla vymezena stanoviště včelstev ve Zlínském kraji: Rozhodnutím Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Zlínský kraj č. j. SVS/2019/052347-Z ze dne 25. 4. 2019 v katastru obce Trnava, okres Zlín, Rozhodnutím Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Zlínský kraj č. j. SVS/2019/052282-Z ze dne 25. 4. 2019 v katastru obce Zlín, okres Zlín.
Čl. 2 Vymezení ochranných pásem
(1) Ochranným pásmem, vymezeným v okruhu 3 km kolem ohnisek nákazy v obci Trnava, okres Zlín, s přihlédnutím k epizootologickým, zeměpisným, biologickým a ekologickým podmínkám, se tímto předpisem vymezují katastrální území těchto obcí: na okrese Zlín Podkopná Lhota, Trnava u Zlína a Všemina, na okrese Vsetín Hošťálková a Liptál.
(2) Ochranným pásmem, vymezeným v okruhu 3 km kolem ohniska nákazy v obci Zlín, okres Zlín, s přihlédnutím k epizootologickým, zeměpisným, biologickým a ekologickým podmínkám, se tímto předpisem vymezují katastrální území těchto obcí:
na okrese Zlín Březnice u Zlína, Kudlov, Lhotka u Zlína, Louky na Dřevnicí, Malenovice u Zlína, Mladcová, Prštné, Tečovice a Zlín.

VYSOKOŠKOLSKÝ BAKALÁŘSKÝ STUDIJNÍ OBOR

V Uherském Hradišti bude ve školním roce 2018/2019 otevřen vysokoškolský bakalářský studijní obor: "Správa v oblasti včelařského provozu a udržitelná správa krajiny", který je určen všem studentům, jenž chtějí rozvíjet své znalosti, dovednosti, a zvyšovat svou kvalifikaci v ekonomicko-správních oborech se zaměřením na včelařství a udržitelnou správu krajiny.

Bližší informace o studijním oboru naleznete na stránkách: http://www.fves.eu/bc-vcelarstvi.html

Zájemci o studium mohou vyplnit "Přihlášku ke studiu". Po vyplnění údajů zasílejte emailem na studium@fves.eu nebo v tištěné podobně poštou na adresu fakulty.
Soutěž pro Hobby včelaře o "Zlatý Medník"
ČSV OO Zlín ve spolupráci se Zlínským krajem vyhlašuje soutěž:
O ZLATÝ MEDNÍK

Cílem "soutěže o Zlatý medník" je propagace včelařských produktů od hobby včelařů mezi veřejností a spotřebiteli. Výsledky soutěže budou vyhlášeny na dnu Zlínského kraje.
Zájemci mohou soutěžit v kategoriích:
  1. Med
  2. Medovina
  3. Perník
  4. Ostatní včelí produkty
  5. Design balení a etiket
Propozice pro účastníky:
  1. Zájemci o účast v soutěži se musí přihlásit pomocí webového formuláře na stránkách ČSV OO Zlín (http://csvoozlin.cz/soutez-zlaty-mednik/).
  2. Do každé soutěžní kategorie lze přihlásit maximálně 5 vzorků od jednoho soutěžícího.
  3. V kategorii "Med" lze přihlašovat pouze vzorky letošního medu v sklenicích typu Facette o objemu 720 mL. Jeden vzorek pro degustační posouzení o minimální hmotnosti 500 g, který bude ve sklenici bez etikety, a druhý vzorek o minimální hmotnosti 500 g s etiketou.
  4. Přihlašované vzorky je třeba předat pořadateli soutěže, nejpozději do 1. 9. 2019, 18:00 hod. na adresu: ČSV OO Zlín, P.O.Box 33, 76311 Želechovice nad Dřevnicí.
  5. Hodnocení bude prováděno nejprve odbornou komisí s vyloučením veřejnosti.
  6. Následně na dnu Zlínského kraje bude moci veřejnost provést posouzení vzorků účastnících se soutěže.
  7. Vyhlášení výsledků proběhne v rámci dne Zlínského kraje.
  8. Majitelé oceněných vzorků získají čestné uznání a věcné ceny (příp. poukázky) dle dosaženého umístění.
  9. Převzetí ceny si zajistí majitel soutěžního vzorku s pořadatelem proti předložení kontrolního kupónu identického s označením vzorku.
  10. Výsledky soutěže i se jmény zapojených včelařů budou zveřejněny na webových stránkách pořadatele www.csvoozlín.cz, s čímž dává soutěžící přihlášením do soutěže souhlas.
 
Kurz "nejen" pro začínající včelaře
Pro zájemce o včelaření, začínající včelaře, ale i ty, kteří si chtějí rozšířit obzory, jsme připravili vzdělávací kurz.
Přihlášky do kurzu lze podávat od srpna 2019, kurz je plánován na celou jednu včelařskou sezónu.
Účastníci získají nejen základní teoretické poznatky, ale také budou absolvovat praxi na včelnici.
V případě zájmu, kontaktujte předsedu OO Zlín – Dr. Romana Slavíka. (email: slavik@post.cz)
PODPORUJÍ NÁS
   
Copyright © 2019 | ČSV OO Zlín | All rights reserved. | Like https://www.facebook.com/oocsvzlin/ on Facebook

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list