Seance zlínských včelařů 5.1.2020 + výbor ZO ČSV

 

Ve středu 5.1.2022 se konala letošní první seance zlínských včelařů. Přítomní byli seznámeni s organizací odběru zimní měli 2022 v rámci naší organizace. Byli upozornění na rozdílné vzorky tzv. žlutý, modrý a bílý vzorek. Požadavek na předání vzorků od důvěrníků bude termín výroční členské schůze a do v neděli 30. ledna 2022.

Na seanci byl vzpomenut XI. sjezd ČSV, z.s., volba předsedy a celková atmosféra tohoto vrcholného setkání delegátů našich včelařů.

Další část seance byla věnována přípravě výroční členské schůzi, na které bude požadováno dodržování hygienických předpisů ohledně nařízení na koronu.

Byli vzpomenuty knižní novinky vycházející na knižní trhu, Génius včelstva, Včely medonosné a jejich tajemný život v lese. U obou těchto knih byl vzpomenut jeden z autorů Jürgen Tautz a taktéž i profesor Thomas D. Seeley, který se dlouhodobě věnuje výzkumu volně žijících včelstev v přírodě.

Bylo vzpomenuto výročí 92. narození v předvánočním období včelaře pana Josefa Volejníka z Přelouče, který je pokračovatelem práce včelařského výzkumu Otakara Brennera, autora knihy Zákonitosti života včelstva. Poznatky pana Volejníka ve včelařské praxi jsou založeny na přirozeném životě včelstva přenesený z dutiny do úlu. Tomuto se ve svém díle věnuje taktéž od roku 1978 profesor Thomas Seeley.

 

Po ukončení seance proběhlo jednání výboru ZO ČSV Zlín, kde jsme se především věnovali přípravě a organizací výroční členské schůze 2022, která by se měla konat v neděli od 9.00 hodin v restauraci U Barcuchů ve Zlíně pod Jižními svahy.