Včelařský zájezd Slovensko dne 29 a 30.7.2023

Včelařský zájezd Slovensko (ZO ČSV Zlin a OO ČSV Okresní organizace Uherské Hradiště) dne 29 a 30.7.2023, Smolenice, Králová pri Senci, Báňská Bystrica, Bacúch, Telgár, Hýbe.....

 

Včelovina Smolenice, zde nás přijal spolumajitel firmy Včelovina Smolenice, kde jsme si prohlédli kouzelnou včelí zahradu, provoz výroby a byli jsme seznámeni s plány dalšího rozvoje a budování tohoto krásného provozu a zahrady. Po prohlídce následavala ochutnávka medovin.

























Kráľová pri Senci, Muzeum včelárstva na Slovensku, kde jsme měli plánovanou druhou zastávku. Po volném procházce areálem se nás u školícího včelínu ujal Dušan Moravčík mladší, který nás seznámil s historií tohoto areálu a taktéž i s historií včelaření na Slovensku. Bylo to velmi příjemné setkání v tomto krásném včelařském zařízení.











Banská Bystrica, SOŠ včelarská, Pod Bánošom 80
, zde jsme dorazili podle plánu a to v 17.00 hodin, kde se nejprve ubytovali a pak se nás ujal ředitel této školy a zároveň i předseda SZV a provedl nás po nově opravených zařízeních školy, seznámil nás a ukázal provozy školy, jednak medárnu, starou stolárnu i novou, výrobnu mezistěn a zařízení pro výrobu medoviny a medového piva. 

Při venkovní prohlídce jsme měli možnost se podívat na stanoviště přímo u školy, tak i na apidomek a včelí květovou zahrádku. Následovala večeře a po večeři proběhla odborná přednáška ing. Pavla Fiľa. Při prohlídce medárny nás přišel pozdravit Doc. MVDr. Juraj Toporčák PhD.

Ráno po snídani jsme měli možnost navštívit a nakoupit si ve včelařském obchůdku školy.












Horáreň Bacúh, jde o zařízení na Horehroní, které bylo zaměřeno na medovicové snůšky, v dnešních dnech se provádí rekonstrukce, kde by mělo být v budoucnu zařízení pro lesní chov včel, to znamená mělo by být zaměřeno na ekologický chov. Na tomto stanovišti jsme měli možnost vidět jak je nutné mít zabezpečeny úly a celé stanoviště proti nežádoucí přítomnosti medvěda.



 

 

 

Telgár, železniční Chmarošský viadukt



Hybe, ukázková včelnice Martina Piovarčího. Byla to třešnička na dortu, která na konci tohoto našeho putování byla. Čas zde velmi utek a již se těšíme na další setkání na této včelnici, neboť jsme již museli odjíždět, neboť nás čekala ještě cesta domů. Zde byl velmi nádherný a odborný a zkušenostmi podložený výklad  přítele Piovačíka, s následnou rychlou prohlídkou stanoviště a na závěr i apidomku.