NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy – moru včelího plodu ve Zlínském kraji: Jaroslavice

 

Dobrý den milé důvěrnice a důvěrníci,

Bohužel je další záchyt moru včelího plodu a tak vás chci požádat o spolupráci s vybíráním  měli od včelařů. V příloze posílám jednotlivé katastry, které je třeba otestovat. Ti jenž posílali měl cca před měsícem (katastr Zlín), mají test ještě platný a nový odběr dělat nemusí. Vzorky prosím přineste do 2.9.2021 na Hlubokou ulici č.789 ať je můžeme co nejdříve odeslat k vyšetření.

Děkuji za spolupráci a přeji hezký den a zdravé včelky.

                                                                                                             Alena Stašková

 

Výtah:

 NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY

 

Mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy – moru včelího plodu ve Zlínském kraji:

 

Čl. 1

 

Vymezení ochranného pásma

 

Ochranným pásmem vymezeným v okruhu minimálně 3 km kolem ohnisek nákazy s přihlédnutím k epizootologickým, zeměpisným, biologickým a ekologickým podmínkám, se stanovují tato katastrální území v územním obvodu Zlínského kraje: Březnice u Zlína, Zlín, Příluky u Zlína, Jaroslavice u Zlína, Kudlov a Želechovice nad Dřevnicí.

 

Čl. 2

 

Opatření v ochranném pásmu

 

(1)  Zakazuje se přemisťování včel a včelstev ze stanoveného ochranného pásma.

 

(2)  Přemístění včel a včelstev uvnitř ochranného pásma je možné jen se souhlasem Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Zlínský kraj vydaným na základě žádosti chovatele doložené negativním výsledkem laboratorního vyšetření směsného vzorku měli nebo vzorku včel ošetřujících plod na původce moru včelího plodu. Toto laboratorní vyšetření musí být provedeno ve Státním veterinárním ústavu Praha, Jihlava nebo Olomouc (dále jen „státní veterinární ústav“) a nesmí být starší 12 měsíců před předpokládaným termínem přemístění. Vzorky jsou odebírány ze stanoviště, ze kterého jsou včely a včelstva přemísťovány.

 

(3)  Všem chovatelům včel v ochranném pásmu se nařizuje provést neprodleně prohlídku včelstev v období příznivých klimatických podmínek z hlediska biologie včel s rozebráním včelího díla a v případě zjištění příznaků nasvědčujících onemocnění moru včelího plodu tom ihned uvědomit Krajskou veterinární správu Státní veterinární správy pro Zlínský kraj, prostřednictvím následujících kontaktů: telefonní číslo 577 009 641, nebo e-mail: epodatelna.kvsz@svscr.cz nebo prostřednictvím datové schránky ID wjh8cgi.

 

 

(4) Všichni chovatelé včel nahlásí písemně nejpozději do 20. 9. 2021 Krajské veterinární správě Státní veterinární správy pro Zlínský kraj poštou nebo prostřednictvím těchto kontaktů: datová schránka wjh8cgi, e-mail: epodatelna.kvsz@svscr.cz, následující informace: své jméno, adresu, telefonní kontakt, registrační číslo chovatele a registrační číslo stanoviště včelstev s aktuálním údajem o počtu včelstev chovaných na stanovišti.

 

(5) Všem chovatelům včel v ochranném pásmu se nařizuje provést odběr vzorků včelí měli nebo vzorků včel ošetřujících plod ze všech včelstev na všech stanovištích umístěných ve stanoveném ochranném pásmu a zajistit jejich neprodlené laboratorní vyšetření ve státním veterinárním ústavu, pokud toto vyšetření nebylo provedeno ve státním veterinárním ústavu v posledních 12 měsících před účinností tohoto nařízení. Vzorky musí být předány k laboratornímu vyšetření nejpozději v termínu do 20. 9. 2021.

 

Odběr vzorků se provádí následujícím způsobem:

a) V případě odběru směsných vzorků včelí měli vloží chovatelé do všech včelstev chovaných v ochranném pásmu jednorázové podložky určené k odběru vzorků včelí měli ve vegetačním období. Nejdříve po 14 dnech od umístění jednorázových podložek do včelstev je chovatelé vyjmou, zabalí, označí adresou, registračním číslem včelaře, registračním číslem stanoviště a čísly úlů, ze kterých směsný vzorek pochází. Jeden směsný vzorek může obsahovat včelí měl nejvýše od 10 včelstev. Směsné vzorky včelí měli předají k bakteriologickému vyšetření do státního veterinárního ústavu. Požadavek na vyšetření moru včelího plodu musí být vyznačen na objednávce laboratorního vyšetření (kód vyšetření EpM 160) i na obalu vzorků.

b) V případě odběru vzorku včel ošetřujících plod je nutné včely před odesláním do laboratoře utratit mrazem. Vzorek v množství minimálně 5 g (což odpovídá asi 50 ks včel) je nutné vložit do nepropustných vzorkovnic, které se zabalí a označí adresou, registračním číslem včelaře, registračním číslem stanoviště a čísly úlů, ze kterých vzorek pochází. Vzorky se předají k bakteriologickému vyšetření do státního veterinárního ústavu. Požadavek na vyšetření moru včelího plodu musí být vyznačen na objednávce laboratorního vyšetření (kód vyšetření EpM 160) i na obalu vzorků.

 

(6) Všem chovatelům včel v ochranném pásmu se nařizuje provést druhý odběr vzorků od všech včelstev na všech stanovištích umístěných v ochranném pásmu a předat je k vyšetření do státního veterinárního ústavu v termínu do 15. 2. 2022. Požadavek na vyšetření moru včelího plodu musí být řádně vyznačen na objednávce laboratorního vyšetření (kód vyšetření EpM 160) i na obalu vzorků.

Čl. 3