Včelařsky významné dřeviny

 Včelařsky významné dřeviny
Vážení včelaři, již řadu let se zabýváme pěstováním stromů a keřů do lesa a krajiny. V současné době se rovněž věnujeme pěstování včeleřsky významných dřevin a to :
Dřín obecný- cornus mas.
Keř, nebo menší stromek, kvete koncem února a v březnu, je jednou s prvních bohatě kvetoucích dřevin poskytujících včelkám pylovou i nektarovou snůšku. Na půdu je nenáročný, snese oslunění i polostín, dobře snáší sucho a vápenité půdy. Je vhodný do intravilánu  i d volné krajiny. Plody, červené dřínky jsou jedlé, zdravé a chutné, vhodné na vzácnou pálenku „drínkovicu“. Dle kamarádů včelařů je dřín nenahraditelný na jaře k proletům včel a jejich „vyčištění.“ V posledních letech jsme do krajiny nasadili stovky dřínků, a lze výsadby posoudit a zhodnotit.

Jerlín japonský – sophora japonica
Velký strom s rozložitou korunou vhodný do parků a stromořadí,  kde je pro rozložitou  korunu dostatek místa Kvete velkými hroznovitými květem v srpnu a jeho význam je ve vytváření silných dlouhověkých generací včelstev. Z vlastní zkušenosti vím, že v srpnu to pod rozkvetlým jerlínem opravdu „hučí“

Svitel latnatý – koelreuteria paniculata
Menší strom, dorůstá do 10m výšky,  na půdu je nenáročný, snáší sucho a prospívá mu vápno. Hroznovitý, velký květ kvete v červenci a srpnu. Je považován za velmi dobrou pylodárnou a nektarodárnou dřevinu. Pěstuje se jako soliter, nemá rád zastínění.

Informace o dřevinách jsou pouze orientační, další lze získat s odborné literatury, internetu apod.
V případě zájmu rád poradím, popřípadě zpracuji jednoduchý projekt.
Možnost výsadby doporučuji konzultovat se starostou (starostkou)  obcí
V případě požadavku může výsadbu po dohodě provést naše firma

Vyřizuje: zástupce pro věci technické,
 Stanislav Běhula, 763 01 Mysločovice 46, tel: 739 188 107, E-mail.: behula @mojestromky.cz
Adresa pro doručování: Aleš Běhula, 763 01 Mysločovice 46